Istoricul Parohiei Zlodica

Istorie Noiembrie 7, 2022

Istoric al parohiei Sf. Arh. Mihail si Gavriil Zlodica

 

În spre nord-vest de Cotnari, peste deal în drum spre Buhalniţa se află satul Zlodica. Sat vechi, pomenit în documentele ţării Moldovei din secolele XV-XVI.
Satul Zlodica este aşezat pe valea care pleacă de sub dealul istoric Cătălina care duce spre răsărit până la şoseaua naţională Târgu-Frumos – Hârlău. Se află la o distanţă de 8 km de Hârlău.

Sat plin de vii, care până în 1950 a ţinut de comuna Cotnari, astăzi face parte din comuna Cepleniţa. Acest sat este tăiat de drumul Cotnari-Buhalniţa, având peste gârla pârâului podul lui Ştefan cel Mare (practicabil şi astăzi) ceea ce denotă că pe vremea aceea, acesta era drumul Hârlău-Târgu Frumos. În 1604 în Zlodica deţine vii Nestor Ureche. În 1605 Eremia Movilă dăruieşte mănăstirii Dragomirna două fălci de vii în dealul Zlodica. Un document din 4 aprilie 1663 dat de voievodul Estratie Dabija dăruieşte stăpânirii peste două fălci de vii din Zlodica, mănăstirii lui Aron Vodă din ţarina Iaşilor.

Tot aici îşi avea viile şi mitropolitul Sava. Un alt document din 1709 este scris de Vasile Diacul.

Spre vest de podul lui Ştefan cel Mare se află şi bisericuţa de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Din timpuri vechi pomenită în documente prin anii 1617-1769 şi din timpurile mai noi, ea a fost zidită de la început din lemn şi în cursul veacurilor mereu reparată. Astfel, la 12 iulie 1616 se pomeneşte despre această biserică din care ar ieşi ca şi ctitor Enache Bătrânul. Documentul este dat de Mitropolitul Radu şi Teofan, Mitropolitul Moldovei, Efrem, Episcopul Rădăuţilor şi Mitrofan, Episcopul Huşilor. Din document reiese că biserica este închinată bisericii Sf. Sava. În 1709 exista, deoarece Vasile Diacul de la mănăstirea Zlodica a scris un document relativ la donaţia unor vii din Cotnari.

În anul 1758 se constată că biserica de lemn din Zlodica, cu toate acareturile (via) este dată – ca donaţie – de moşierul Bosie Ştefan, pe a cărui proprietate se afla şi biserica, episcopiei Sf. Spiridon din Iaşi pentru a lor pomenire. Aceasta rezultă dintr-o însemnare de pe o sfântă Evanghelie, care spune: „Această Sf. Evanghelie iaste a dumisale Ştefan Bosie cămăraş, cumpărată de drepţii bani a dumisale şi au dat-o la sfânta biserică a dumisale la satul Zlodica, la Cotnari ca să se citească în toate zilele pentru folosul obştii şi pentru pomenirea dumisale. Martie 18 leat 7261 (1753)”. Azi evanghelia nu mai există (după revista „Ion Neculce”, fascicola 8, 1950, Iaşi, Viaţa Românească, p. 161).

După secularizarea averilor mănăstireşti, rămâne biserică de enorie, filiala Cotnariului. Este construită din scândură de paltin şi susţinută pe contraforturi de piatră pe dinafară. La intrare are o mică clopotniţă din lemn adăugită nu se ştie când(prob. 1950-1970). Are trei ferestre din stejar împodobite cu un brâu de rozete sculptate. Interiorul este despărţit printr-un perete de lemn sculptat înalt cât un stat de om, cu trei despărţituri. Pictura  catapetesmei este asociata unui pictor rus, aceasta reieşind din textele care însoţesc diferite icoane scrise în limba slavonă. (Sec. XVII-XVIII). Din surse locale(credinciosii satului) catapeteasma si icoanele asociate acesteia, nu ar fi originare bisericii ci ar proveni dintr-un schit al manastirii Neamt care exista in viile faimoase ale Cotnariului. In urma celui de al doilea razboi Mondial, icoanele au “mostenit” urme de gloante, acestea fiind folosite drept tinta, de catre rusi.
De la 17 decembrie 1994 în urma hotărârii Adunării Eparhiale filia Zlodica devine parohie având personalitate juridică din anul 2002, iar în anul 2003 este numit primul preot paroh.

Din pacate in ultimii ani 2015-2020 datorita vremii care de multe ori avand variatii mari(seceta/ploaie) si a alunecarilor de teren din zona, bisericuta se afla in pericol de prabusire.

Un studiu al anului 2019 a Facultatii de Silvicultura Suceava, a dezvaluit adevarata varsta a edificiului religios, stabilita fiind data de 1666(varsta bârnelor de stejar care sustin bisericuța).

Cu prin grija Bunului Dumnezeu și cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, în anu 2018, sau inceput lucrările de construcție a noii biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, iar în anul 2020, acestea au fost încununate de recepția și mutarea slujbelor în noul locaș de închinare.

 

 

 

                                                                                                                                 

Pr. Paroh Argatu Gabriel

Citește alte articole despre: Zlodica Biserica