Vizită arhierească în parohia Zlodica

Viața parohiei Iunie 28, 2012

Ziua de 15 mai, pe lângă faptul că a fost o frumoasă zi de primăvară, a reprezentat şi un moment de mare bucurie duhovnicească pentru enoriaşii parohiei Zlodica, cât şi pentru familia preotului paroh Ciprian Mînicaru, întrucât s-au bucurat, pentru prima dată în istoria parohiei, de prezenţa unui ierarh în mijlocul lor, a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.

Când clopotele au bătut, anunţând venirea oaspeţilor, toată suflarea, cu mic, cu mare, cu emoţii în suflet au ieşit întru întâmpinarea Părintelui Mitropolit. După ce a oferit credincioşilor binecuvântarea arhierească, Înaltpreasfinţia Sa a întrat în sfânta biserică pentru a se închina şi a aşeza pe Sfânta Masă, Sfântul Antimis. Apoi, am ieşit cu toţii în curtea bisericii, unde se află şi o frumoasă livadă de vişini care a fost apreciată chiar de către Înaltpreasfinţia Sa.

Aici, preotul paroh a făcut o scurtă prezentare a bisericii parohiei şi a activităţii sale misionar-pastorale în decursul celor 9 ani de păstorire. Despre bisericuţa de lemn din Zlodica ştim următoarele că potrivit unui document din data de 12 iulie 1616, ar reieşi ca şi ctitor Enache Bătrânul; acest document a fost semnat de către Domnitorul Radu, Mitropolitul Moldovei, Teofan, Episcopul Rădăuţilor, Efrem şi Episcopul Huşilor, Mitrofan, deci a funcţionat de la început ca schit mănăstiresc, ulterior fiind închinată episcopiei Sfântul Spiridon din Iaşi. După secularizarea averilor mănăstireşti, biserica va rămâne biserică de enorie, filie a parohiei Cotnari. S-a precizat şi faptul că în decursul celui de-al doilea război mondial (potrivit spuselor bătrânilor parohiei), în bisericuţa de lemn din Zlodica au fost adăpostiţi soldaţi sovietici, care au intrat în biserică cu tot cu caii care îi însoţeau. Şi astăzi se pot vedea urme ale gloanţelor trase în catapeteasma bisericii.

Este astfel evidenţiat faptul că este nevoie de construirea unei noi biserici în parohia Zlodica, având în vedere, nu atât vechimea acesteia, cât starea avansată de degradare în care se află actuala bisericuţă.

După ce a împărtăşit un frumos cuvânt de învăţătură credincioşilor, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat prinoasele aduse de către credincioşi, apoi a ciocnit cu fiecare un ou roşu, după care, împreună cu P.C. Pr. Protoiereu Nicolae Crăciun şi Domnul Primar Dumitru Laiu au mers pentru a identifica locul pentru viitoarea biserică.

Apoi la invitaţia preotului paroh, Înaltpreasfinţia Sa s-a îndreptat către casa parohială, unde a binecuvântat-o. Casa parohială a fost ridicată între anii 2005-2009, iar în noiembrie 2009 cu ocazia hramului bisericii din Zlodica, a fost sfinţită de către un sobor de preoţi condus de către P.C. Pr. Protoiereu Nicolae Crăciun. La final, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat pe preotul paroh şi familia sa, apoi a plecat către reşedinţa mitropolitană. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan şi a P.C. Pr. Protoiereu Nicolae Crăciun pentru vizita şi timpul acordat parohiei „Sfinţii Arh. Mihail şi Gavriil” din satul Zlodica, comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi, Protopopiatul Hîrlău.